Dzisiejszą pastę kanapkową postanowiłam zrobić z nutą słodyczy. Ostatnio posmakowały mi pasty na bazie słonecznika. Są smaczne, zdrowe i szybko się je przygotowuje.

niepełny kubek słonecznika (ok 300 ml)

pół kubka sezamu

niepełne pół kubka suszonych daktyli

łyżka oleju kokosowego

dwie łyżeczki kakao

łyżeczka soku z cytryny

Słonecznik w kubku  zalewam chłodną wodą, w oddzielnym kubku zalewam daktyle. Najlepiej, żeby kilka godzin się pomoczyły. Następnie wrzucam do miksera słonecznik (wodę w zasadzie całą wypił), odsączone daktyle i resztę składników i miksuję do uzyskania wymaganej konsystencji. Z takich proporcji pasta jest lekko słodka i lekko kakaowa, kto woli bardziej wyraziste smaki musi zwiększyć ilość daktyli i kakao.

img_1522

Reklamy